Ana içeriğe atla

Arama Bobinin Ne Kadar Büyük Olmalı ?

        Arama bobinleri bulunmasını istediğimiz metal nesne (1TL ya da daha büyük toplu define) büyüklüğüne , derinliğine ve toprağın mineral değerine göre tercih edilmelidir.
Bobinin çapı arttıkça derinlikte beraberinde artar. Ama bobinin çapının daha büyük olması değişken manyetik alanın EM azalmasına beraberinde küçük boyuttaki nesnelerin bulunmasını da zorlaştırır. 
Hatta toprağın mineral değeri yüksek olan yerlerde arama yapıyor isek algılama yapamayız. 
        
        Bobini dahada büyüttük artık devasa bir bobinimiz var. 
Örneğin bobinlerin büyüklüğü ile ilgili kritik bir değer var. Büyük bir arama bobininin pratik boyutu deneysel olarak yapılmış çalışmalarda 38cm olduğu belirlenmiştir.Bobin boyutunun artması toprak içerisinde tespit edilen mineral miktarı bobine negatif etki ettiğinden , biz bu değerden daha büyük bobin yaptığımızda o kritik büyüklükteki bobin kadar performans verir. 

        Küçük bobinlerin manevra kabiliyeti çok iyidir ve  her ortamda kullanabiliriz. Büyük bobini nasıl kullanacağız. Bu ayrı bir sorun. Eğer ki aramayı kısıtlayıcı doğal engel yoksa ...

Bobin Boyutları: Çapı 
  1.  13 cm ' e kadar olan:  Birbirine yakın mesafede bulunan hurda ve değerli metalleri ayırmak , küçük metalleri bulmak ve yüzeye yakın yerlerde arama yapmak istiyorsak bu boyuttaki arama bobinini kullanabiliriz.Manevra kabiliyeti iyi olması dar alanlarda arama yapmaya  elverişlidir. 
  2. 13 cm - 20cm arası  : Hurda metallerin çok  , toprağın mineral değerinin yoğun olduğu yerlerde kullanılmaktadır. Bozuk para ve zemine yakın değerli madenlerin tespitinde sıklıkla kullanılmaktadır.
  3. 20cm - 30cm arası : Piyasada ticari olarak en çok kullanılan aralıktır. Mineral değerlerinin orta değerde olduğu yerlerde , ortalama derinliklerde  , geniş bir hedef yelpazesi için ,genel kullanım için tasarlanmıştır. 
  4. 30cm-60cm arası : Daha çok derinlerde büyük boyutlu değerli madenleri aramak için kullanılmaktadır. 
Piyasada ticari olarak bu sıralamada bobinler üretiliyor. Başlarken mutlaka bunlara dikkat etmelisiniz. 





        

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VLF Metal Dedektör Teorisi... Nasıl Çalışır ?

İlk Kullanım Amacı Nedeni : BFO metal dedektörler 60 ve 70 yıllarda kullanılan metal arama dedektörleriydi. Kullanım olarak frekans kararsızlığı gibi negatif etkileri vardı. 80khz ile 400khz arası çalışabilmekteydi. Çünkü bu frekans aralığında küçük nesneleri daha kolay algılayabiliyordu. 80khz de çalışan BFO da arama bobinine metal bir nesne yaklaştırıldığında  80.5khz değişim oluyor. Frekans düştükçe 40khz de 40.25khz oluyor. Frekans düştükçe değişim az oluyor.  Yüksek frekans aynı zaman da toprağın daha çok direnç göstermesine ve toprağın mineral değeri yüksek olduğu için sinyalin daha derinlere inmesinin önündeki en büyük engeldi.  Düşük frekansta BFO yapıldı. Ama Frekansta değişim çok küçük olduğu için pratik bir kullanım bulmadı.  Düşük frekansta çalışabilecek farklı bir dedektöre ihtiyaç vardı . Bunu arama bobininde iki adet bobin kullanarak BFO yapıldı. Bu örnekte bobinler indiksiyon balans yöntemi ile konumlandırılmıştı.  Verici bobin...

PI (Pulse İndüksiyon) metal dedektör teorisi .. Nasıl Çalışıyor ?

PI Metal dedektör nasıl çalışıyor. ? Arama başlığında genellikle bir adet arama bobini bulunmaktadır. Çeşitli modellerde iki adet bobinde        bulunuyor. Bu makalade tek bobinli modelin çalışması açıklanacaktır.  Arama bobinine kısa bir sürede yüksek akımlı darbe verilir. Oldukça kısa zamanda etrafta yüksek kısa anlık çok güçlü manyetik alan EM oluşur. Darbe işlemi bittiği sırada bobin alıcı devreye bağlanır. Eğer yakınlarda metal nesne varda devreden ses sinyali ya da görsel olarak geri bildirim alınır.  Bilindiği üzere bobinlere ilk akım verildiğinde açık devre gibi davranmaktadır. Ve akım çekmezler. Devamında bobinin direnci azalmakta ve zamanla akım artmaktadır. Sonunda tam iletken hale gelir.  Burada RL zaman sabiti formülü bu süreyi öğrenebiliriz.  Şekil 1 RL devresinin zaman formülü  T=L/R  Bu formülde T :zaman sabitesi (s), L : endüktans (H) , R direnç (ohm) bobinin iç direnci Kullanacağımız bobin telinin kalınlığını iyi seçmel...

.Pintpoint dedektör arama bobini sarım projesi

.Pintpoint dedektör arama bobini sarım projesi Pintpoint dedektör arama bobinini proje kaynağı olarak magnum dedektörlerin kullandığı bir türdür. şekil 1 Şekil 1 de en çok dedektör firmalarının tercih ettiği tasarımlar var. Bunlardan sol taraftaki widescan çift DD ve sağ tarafta bulunan tasarım pintpoint tir.  Bu iki bobinin sensitive alanlarını gölgeli olarak olarak gösterdik. Sensitive bölgeleri bir arama bobininin en hassas noktasıdır.  Widescan tasarımı gerçekten çok başarılı bir bobindir. Eğer dedektörlerin arama bobinleri dikkat ettiyseniz bu tasarım göze çarpmaktadır. Ama yapılan testlerde pintpoint tasarımına göre ayrımda başarısı o kadar da iyi olmadığı ortaya çıkmıştır.  Bunların içinde en çok göze çarpan demir ile sikke zemin altında ayrım testini yaptım. Gördüğüm ve elde ettiğim bilgi şuydu. Widescan ayrımda o kadar başarılı olamadı. Pintpoint arama bobininde ise ayrım diğerinden daha başarılı. Widescan ayrımda yanlış sinyal verme eğil...