Arama bobinleri bulunmasını istediğimiz metal nesne (1TL ya da daha büyük toplu define) büyüklüğüne , derinliğine ve toprağın mineral değerine göre tercih edilmelidir.
Bobinin çapı arttıkça derinlikte beraberinde artar. Ama bobinin çapının daha büyük olması değişken manyetik alanın EM azalmasına beraberinde küçük boyuttaki nesnelerin bulunmasını da zorlaştırır.
Hatta toprağın mineral değeri yüksek olan yerlerde arama yapıyor isek algılama yapamayız.
Bobini dahada büyüttük artık devasa bir bobinimiz var.
Örneğin bobinlerin büyüklüğü ile ilgili kritik bir değer var. Büyük bir arama bobininin pratik boyutu deneysel olarak yapılmış çalışmalarda 38cm olduğu belirlenmiştir.Bobin boyutunun artması toprak içerisinde tespit edilen mineral miktarı bobine negatif etki ettiğinden , biz bu değerden daha büyük bobin yaptığımızda o kritik büyüklükteki bobin kadar performans verir.
Küçük bobinlerin manevra kabiliyeti çok iyidir ve her ortamda kullanabiliriz. Büyük bobini nasıl kullanacağız. Bu ayrı bir sorun. Eğer ki aramayı kısıtlayıcı doğal engel yoksa ...
Bobin Boyutları: Çapı
- 13 cm ' e kadar olan: Birbirine yakın mesafede bulunan hurda ve değerli metalleri ayırmak , küçük metalleri bulmak ve yüzeye yakın yerlerde arama yapmak istiyorsak bu boyuttaki arama bobinini kullanabiliriz.Manevra kabiliyeti iyi olması dar alanlarda arama yapmaya elverişlidir.
- 13 cm - 20cm arası : Hurda metallerin çok , toprağın mineral değerinin yoğun olduğu yerlerde kullanılmaktadır. Bozuk para ve zemine yakın değerli madenlerin tespitinde sıklıkla kullanılmaktadır.
- 20cm - 30cm arası : Piyasada ticari olarak en çok kullanılan aralıktır. Mineral değerlerinin orta değerde olduğu yerlerde , ortalama derinliklerde , geniş bir hedef yelpazesi için ,genel kullanım için tasarlanmıştır.
- 30cm-60cm arası : Daha çok derinlerde büyük boyutlu değerli madenleri aramak için kullanılmaktadır.
Piyasada ticari olarak bu sıralamada bobinler üretiliyor. Başlarken mutlaka bunlara dikkat etmelisiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder