Ana içeriğe atla

.Pintpoint dedektör arama bobini sarım projesi

.Pintpoint dedektör arama bobini sarım projesi

Pintpoint dedektör arama bobinini proje kaynağı olarak magnum dedektörlerin kullandığı bir türdür.
şekil 1

Şekil 1 de en çok dedektör firmalarının tercih ettiği tasarımlar var. Bunlardan sol taraftaki widescan çift DD ve sağ tarafta bulunan tasarım pintpoint tir. 

Bu iki bobinin sensitive alanlarını gölgeli olarak olarak gösterdik. Sensitive bölgeleri bir arama bobininin en hassas noktasıdır. 

Widescan tasarımı gerçekten çok başarılı bir bobindir. Eğer dedektörlerin arama bobinleri dikkat ettiyseniz bu tasarım göze çarpmaktadır. Ama yapılan testlerde pintpoint tasarımına göre ayrımda başarısı o kadar da iyi olmadığı ortaya çıkmıştır.  Bunların içinde en çok göze çarpan demir ile sikke zemin altında ayrım testini yaptım. Gördüğüm ve elde ettiğim bilgi şuydu. Widescan ayrımda o kadar başarılı olamadı. Pintpoint arama bobininde ise ayrım diğerinden daha başarılı.
Widescan ayrımda yanlış sinyal verme eğiliminde bulundu. Bende bu tasarımı kullanmaktan vaz geçtim. Pintpoint bobini ise daha başarılı oldu. 

Evet duyar gibiyim bu tasarımlar kime ait ve nerden buldun. Bu tasarımı 1987 yılında İngilterede yayınlanan elektronik dergisinde basit bir vlf dedektör projesi vardı. Makale araması yapar iken karşılaşmıştım. Ve sonra fotoğraf olarak arşivimde idi. Bundan iki hafta önce başladığım dedektör projem var. Ve bunun için iyi bir arama bobini tasarlamam gerekiyordu. Ve yeteri kadar kaynak bulamadım. Yeterli bilgi verilmemiş üstünden geçilmiş bilgiler vardı . işime yaramadı tabi ki de. 

Arşivim benim için kıymetlidir. Arşivimde pre-amfi devresini incelemek için kurcalıyodum. Ve pat karşıma çıktı. Belki dedim bu mudur . Sürpriz  oldu benim için.  


Konuyu çok açtık :(

Şimdi ise tasarıma bakalım. 

Sarım gerçekten çok zor. Ama bittikten sonra gerçekten buna değeceğini göreceksiniz. 


Yan taraftaki resimde görüldüğü gibi
ahşap yada konturplak üzerine çivileri çakıyoruz.   Sonra 32 SWG kalınlığında bakır telimizi 60 tur sarıyoruz. Sarma işlemi bittikten sonra bantla iyice sarıyoruz. Ve sonra alüminyum bant ile tekrar sarıyoruz. Alüminyum bandı Faraday kuplaj etkisini azalmak için kullanıyoruz.








Bantlama işlemi bittiğine göre diğer aşamaya gelelim.
Bobinimizin şeklini alt taraftaki resimde olduğu gibi aynı boyutta bir sarımdan iki içi içe geçmiş gibi görüntüde ki  şekle dönüştüreceğiz. Burada bunu yapar iken çok çaba sarf edebilirsiniz. Bilinmesi gerekiyor ki tekrar hatırlatmakta yarar var. Bu bobin çok başarılı.
Şimdi ise 36 swg bakır telimizi alt resimdeki boyutlarda sarıyoruz. Çapı 102 mm ve sarım sayısı 200 tur. Bu işlem bittikten sonra izole bant ile bantlıyoruz. Daha sora alüminyum bant ile tekrardan bantlıyoruz. Bu şekilde dekuplaj yapmış oluyoruz. 
Son işlem olarak iki bobini üst üste gelecek şekilde monte ediyoruz. Alt taraftaki resimde daha iyi anlatılmaktadır. Aşama aşama yaptıktan sonra hiç bir sorun çıkmayacağına eminim.  Küçük bobin orta noktası büyük bobinin içine gelecek şekilde monte edin. 

Son işlem olarak iki bobini birleşim yerlerinden bantlıyoruz. 

Yorumlar

  1. Merhaba 203 bobinde 3-4 giriş ve çıkış uçlar var gibi. Çıkış ve giriş uçlar hakkında şema rica ediyorum.Teşekkür ederim .

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

PI (Pulse İndüksiyon) metal dedektör teorisi .. Nasıl Çalışıyor ?

PI Metal dedektör nasıl çalışıyor. ? Arama başlığında genellikle bir adet arama bobini bulunmaktadır. Çeşitli modellerde iki adet bobinde        bulunuyor. Bu makalade tek bobinli modelin çalışması açıklanacaktır.  Arama bobinine kısa bir sürede yüksek akımlı darbe verilir. Oldukça kısa zamanda etrafta yüksek kısa anlık çok güçlü manyetik alan EM oluşur. Darbe işlemi bittiği sırada bobin alıcı devreye bağlanır. Eğer yakınlarda metal nesne varda devreden ses sinyali ya da görsel olarak geri bildirim alınır.  Bilindiği üzere bobinlere ilk akım verildiğinde açık devre gibi davranmaktadır. Ve akım çekmezler. Devamında bobinin direnci azalmakta ve zamanla akım artmaktadır. Sonunda tam iletken hale gelir.  Burada RL zaman sabiti formülü bu süreyi öğrenebiliriz.  Şekil 1 RL devresinin zaman formülü  T=L/R  Bu formülde T :zaman sabitesi (s), L : endüktans (H) , R direnç (ohm) bobinin iç direnci Kullanacağımız bobin telinin kalınlığını iyi seçmeliyiz.   Bobine akım verildiği andaki ve sonrasını

VLF Metal Dedektör Teorisi... Nasıl Çalışır ?

İlk Kullanım Amacı Nedeni : BFO metal dedektörler 60 ve 70 yıllarda kullanılan metal arama dedektörleriydi. Kullanım olarak frekans kararsızlığı gibi negatif etkileri vardı. 80khz ile 400khz arası çalışabilmekteydi. Çünkü bu frekans aralığında küçük nesneleri daha kolay algılayabiliyordu. 80khz de çalışan BFO da arama bobinine metal bir nesne yaklaştırıldığında  80.5khz değişim oluyor. Frekans düştükçe 40khz de 40.25khz oluyor. Frekans düştükçe değişim az oluyor.  Yüksek frekans aynı zaman da toprağın daha çok direnç göstermesine ve toprağın mineral değeri yüksek olduğu için sinyalin daha derinlere inmesinin önündeki en büyük engeldi.  Düşük frekansta BFO yapıldı. Ama Frekansta değişim çok küçük olduğu için pratik bir kullanım bulmadı.  Düşük frekansta çalışabilecek farklı bir dedektöre ihtiyaç vardı . Bunu arama bobininde iki adet bobin kullanarak BFO yapıldı. Bu örnekte bobinler indiksiyon balans yöntemi ile konumlandırılmıştı.  Verici bobinine gönderilen elektriks